VANHAT PÄIVITYKSET

025 Syyskuu | 11.9.2022

height=
(Kuva: Janik Butz palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
• lyhyellä kaavalla editoitu SKK:n luvut 11-12
• Kirjoituskuulumisia

Syksyn aikataulut
Olin ajatellut kovasti syksyn julkaisuksi Varjoarpia, mutta tarinan luonti kovin aluillaan, joten vielä aikoihin ei ole ajankohtaista lähteä sitä editoimaan. Siksi päätin tehdä vielä kunnollisen harkinnan syksylle, ja alustavia suunnitelmia seuraavalle vuodelle.

Syksyn aikana on tarkoitus edistää Trust3 eteenpäin siltä osin, mitä toivoin saavani loppusuoralle kevään puolella. En uskalla luvata hurjia suorituksia, mutta haluaisin asettaa tavoitteekseni saada julkaisuasteelle aina yhden luvun loka/marras/joulukuulle. Samaan aikaan taustalla jatkuu Trust1 kirjaprojektin muokkaus, joka kärsii kovasti ajanpuutteestani. Syyskuu näyttää aikataulullisesti hyvin tiukalta.

TRUST3
Kirjoittamisesta pidetty tauko teki hyvää mielelle, mutta nyt olisi täytettävä rutiiniin syntynyt aukko ja ryhdyttävä naputtelemaan näppäimistöä. Jotenkin tämän kuilun ylittäminen on kaikkein haastavinta, kun kriittisyys tekstiä ja omaa suoritusta kohtaan kasvaa. Ilman taukoa paahtaisi menemään sujuvammin, ehkä ajattelematta liikoja. Yritän sulkea liian pohdiskelut pois, että pääsen tekemään viimeisten lukujen luonnoksille työstön. Niistä pitäisi saada hyvä paketti tarinan loppuun viemiseksi.

TRUST-KIRJAPROJEKTI
Pienin askelin. Lupasin itselleni, että käytän aikaa säännöllisesti tähän joka viikko. Jokainen luku vain tuntuu vievän aikaa ikuisuuden. Jäänkö liiaksi kiinni jokaiseen lauseeseen?Päivitystahdin suunnitelma jatkuu kuukausittaisena syksyn ajan. Olisi mukava saada käyntiin jokin pidempi teema päivityksien kanssa, ehkä sellaisen suunnitelman vientiä sitten ensi vuodelle. Näillä näkymin siis kuulumisiani kuukausittain, toivottavasti kerrottavaa riittää myös Trustin osalta. :) Ihanaa syksyn alkua kaikille!
~Laris

024 Elokuu | 21.8.2022

height=
(Kuva: Peter Fazekas palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
• Vieraskirjan vaihto
Rakkausteoreema → 26.luku julkaistu
• lyhyellä kaavalla editoitu Ensiksi rakastunut häviää + SKK:n luvut 0-10
• Kirjoituskuulumisia

Muokkaustöitä
Viimeiset viikot ovat olleet editoinnin aikaa. Olen käynyt läpi vanhoja tekstejä, tällä kertaa en kuitenkaan yhtä kattavasti kuin yleensä. Haluaisin tehdä enemmänkin, mutta kun olen perheen kanssa, haluan panostaa siihen 100% enkä tehdä mitään muuta, ja sitten kun editoin, pistää siihen täyden keskittymisen.

Tein viimeisen kuukauden aikana pientä ediointia koko Ensiksi rakastunut häviää -kirjaan ja Sielun kevyt kosketus -kirjan ensimmäisiin lukuihin. Ulkoisesta editoinnista ei välttämättä huomaa lukijana eroa, mutta toivon, että teksti on nyt helppolukuisempaa. Samalla editoin ERH:n osalta dialogia ja paikoin tietysti bongaamani yksityiskohdat, joissa halusin muokata lauserakennetta tai yksittäistä sanaa.

PAKKASLAULU & TRUST3
Olen pitänyt kesän pääosin taukoa näistä teksteistä, vaikka Pakkaslaulua olenkin edistänyt pienissä määrin alkukesästä. Syksylle olen valinnut edetä jälleen Trustin kanssa, Pakkaslaulu ei siten saa niin paljon huomiota kuin aiemmin. Pyrin tekemään vielä tarkemman aikataulusuunnitelman Trustin kanssa etenemisestä.

VARJOARVET
Lukuja on kirjoitettu alkuluonnoksina 4. Voi kun haluaisin työstää tätä enemmän ja paneutua tämän kirjan maailmaan. En tiedä, onko projektia mahdollista viedä maaliin asti kovin lyhyellä aikavälillä, joten ajattelin, että palaisin tämän pariin intensiivisemmin myöhemmin. Tuntuu kauhean haikealta jättää tätä etäämmälle, mutta luulen, että tässä kohtaa sen on ainoa oikea valinta.

TRUST-KIRJAPROJEKTI
Editointityötä tässäkin. Koko teksti on jo oikeassa muodossaan ulkoasullisesti, mutta käyn yhä läpi luku luvulta sekä juonta (taas). Pelkään, että teen kerran korjattujen virheiden/sanavalintojen korjausten tilalle uusia. :'D Lisätyötä vaan edellisten tilalle. Vaikeaa päättää, milloin riittää, kun hioa voisi ikuisuuksiin. Vaan pitäisi osata asettaa tälle myös loppu.Sanoin hyvästit Bravenetin vaikeuksille (mainokset ja bottien esto, huh huh...) ja otin aiemmin käytössä olleen vieraskirjan koodin takaisin käyttöön, pienellä päivityksellä. Toivotaan, että tämä toimii ja saan pitää toimivan, tarkoitukseensa sopivan vieraskirjan. Viestejä saa siis käydä jättämässä, myös chatin puolelta minut tavoittaa helposti. :)

Syksyn aikataulusta pyrin ilmoittelemaan vielä piakoin lisää.
~Laris

023 Heinäkuu | 16.7.2022

height=
(Kuva: Jonathan Petersson palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 24. luku julkaistu
• 1 uusi runo
• Kirjoituskuulumisia

Kesäterveisiä!
Kesä on ollut ihana ja rento, vaikka en vielä ole lomia pitänyt. Lisäsin Trustin kirjamuotoon editoidun ensimmäisen luvun julki, ja päätin tulla päivittämään myös lopun heinäkuun päivityksestä. Kuuntelen samalla musiikkia pitkästä aikaa oikein keskittyen ja nautiskelen hetkestä.

PAKKASLAULU
Pakkaslaulun kirjoittaminen ei helteillä kauheasti napannut. Tunnelma oli ehkä niin toinen. Samaan aikaan pieni tauko teki taas hyvää, sillä tähän lukuun palatessani en tehnyt kovin suuria muutoksia, lähinnä kirjoitin luvun loppua ja dialogia uusiksi. Odotan jo kovasti, että pääsen kertomaan tulevia tapahtumia tämän tarinan osalta.

VARJOARVET
Ensimmäiset luvut on nyt kirjoitettu! Aikaisemmat luonnokset saivat aivan toisen muodon, mutta niin tässä tuppaa monesti käymään, että aluksi ajatellut asiat muuttuvat, kun tosissaan lähtee kirjoittamaan. Pääsin kolmen luvun osalta sopivaan vauhtiin niin, etten malttanut jäädä pohtimaan sen enempää vaan annoin mennä. Kokeilen kahden näkökulman linjaa, katsotaan mitä saan aikaan.Minulla on kesäloma siis vasta edessä. Kirjoittamiseen en ehkä siitä aikaa kovasti käytä, mutta yritän jatkaa vähintään suunnitelmien puolella Varjoarpia eteenpäin. Palataan taas elokuussa päivityksen parissa!
~Laris

022 Kesäkuu | 20.6.2022

height=
(Kuva: Nathan Cowley palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 23. luku julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Aurinkoista kesäkuuta!
Kesän alku on kulunut vauhdikkaasti ja olen pysytellyt poissa kirjoituspuuhista. Nyt viime viikonlopun aikana palasin hetkeksi hommiin ja viimeistelemään tämän päivityksen materiaalin. Lisäksi luku-urakoin Veren ja luun lapset (Tomi Adeyemi) sekä Kitty, eli kuinka mies tuhotaan (Terhi Tarkiainen). Tarkiaisen huumori osui sen verran kovaa, että tiedän suuntaavani hänen teostensa pariin vielä jatkossa.

PAKKASLAULU
Painin Pakkaslaulun kohdalla eniten juonen kuljettamisen ja aiemmin kirjoittamieni ja vaalimieni kohtausten välillä. Tiedän, että järjestystä on hiottava ja olen sitä paljon tehnytkin, mutta on niin paljon kohtia, joita mieleni ei tekisi poistaa. Onneksi olen löytänyt suurimmalle osalle kohtauksista oikeat paikkansa, vaikka ne eivät aina ole olleet sitä, mitä ensimmmäisessä luonnoksessa olen ajatellut niiden olevan. Vielä ollaan kiinni Eliseä jännittäneiden tapahtumien jälkimainingeissa, mutta myös uusien käynnistyvien tapahtumien äärellä. Jännitän vähän itsekin, miten tässä käy.

VARJOARVET
Luonnostelu jatkuu vanhojen muistiinpanojen pohjalta, mutta tarina saa hyviä uusia yksityiskohtia aina silloin tällöin. Selvä tauko tekstin parista on tuonut siltä osin hyvää, vaikka huomaan myös, että on iso työ pysyä kärryillä suunnitelmasta, kun kirjoitan muita tekstejä samaan aikaan, eikä Varjoarvet ole vielä kunnolla käynnissä. Yritän päästä aloittamaan kunnolla heinäkuussa, ja katsotaan onko aiemmin kirjoitetusta viidestä luvusta mitään hyötyä, kun lähden tekemään uutta luonnosta.Kiitos paljon kommenteista ja viesteistä, joita viime viikkojen aikana olen saanut. On ollut ilo kuulla, miten kirjoja on seurattu. Seuraavan kerran pyrin palailemaan tekstien parissa heinäkuussa. :)
~Laris

021 Toukokuu | 26.5.2022

height=
(Kuva: Leigh Patrick palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 22. luku julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Kesää kohti
Ihan lomalla olevan olo, taisi nämä lämpimät päivät sen tehdä. Tässä siis keväältä viimeinen viikkopäivitys ja kesän ajaksi siirrytään hieman harvempaan tahtiin. Lisäilen toki lukuja useamman kerran, jos satun niitä valmiiksi asti tekemään jo aikaisemmin.

PAKKASLAULU
Tarina etenee jälleen pienin askelin. Juonen tahdin kanssa olen jostakin syystä luonnoksessa ollut todella maltillinen, mutta on kiva kokeilla, miten hyvin tämä kokonaisuutena toimii, kun juonen muruset ovat jakautuneet tällä tavoin. Alkuluonnoksessa Pakkaslaulun lukuja oli muistaakseni yli 50, tämän hetken muokatussa mennään noin 40 tienoilla, mutta määrä saattaa vielä muuttua matkalla.

Jälleen kerran huomaan kaikkein vaativimmaksi dialogin. Kirjoitan sitä aina ensin pitkät pätkät, monesti hahmot toistavat samoja juttuja pariinkin otteeseen ja sitten kuitenkin lopulta päädyn karsimaan pois isot määrät sellaista selittävää höpötystä, mikä ei tunnu fiksulta hahmojen suussa ja toimisi paremmin kerrontana. Tai minkä voi kokonaan jättää sanomatta. Tämä ja seuraava luku ovat olleet taas hyvää harjoitusta sen osalta.

YLEISESTI
Nyt se ylimääräinen luonnospätkäni on päässyt nyt muodostumaan 13 liuskan mittaiseksi tarinan aluksi. Koko hommalla ei juurikaan ole kantavaa juonikaarta yksittäisiä tapahtumia lukuun ottamatta, enkä tunne kuin kourallisen hahmoistani. Tähän on ollut kyllä nautinnollista purkaa kaikki, mitä ajatuksista vain löytyy, kun mitään kunnon suunnitelmaa ei ole. Ehkä pidän tämän sellaisena sivuprojektina auttamassa jumeista eteenpäin, mutta yritän pitää näppini kurissa ja jättää aikaa muille töille.


Luku-urakointi jatkuu. Humiseva harju on yhä kesken, mutta rykäisin välissä Laakson linnut, Aavan laulut (Katri Kauppinen) sekä Armonvuoden (Kim Liggett), jotka molemmat jättivät jonkin verran lunastamatta potentiaalistaan.

Lueskelujen lomassa aion jatkaa työtä Pakkaslaulun ja Trustin kanssa jonkin verran kesän aikana sekä aloittaa Varjoarpien kirjoittamisen. Seuraava päivitys siis kuukausipäivityksenä kesäkuussa, syksyllä sitten kenties taas tiheämpään rytmiin.
~Laris

020 Toukokuu | 19.5.2022

height=
(Kuva: Jill Wellington palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 21. luku julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Intoa ja flowta
Nyt oli ihana kirjoitusviikko! Tein isosti töitä Pakkaslaulun kanssa ja tunnuin etenevän reipasta tahtia eteenpäin. Muut tekstit etenivät pieniltä osin nekin. Into kaikkeen on taas syttynyt sellaisella vahvuudella, että tekstiä syntyy hyvin ja luonnoksia saa jopa valmiiksi. Laadultaan osa on jopa ihan mukiinmenevää näin ensituntumalta.

PAKKASLAULU
Spoilereita, joten skippaa tämä kappale halutessasi. Koko luku perustuu kohtaukseen, jota ei alun perin ollut ollenkaan. Tai oli, mutta niin erilaisessa muodossa, ettei sitä samaksi asiaksi voi sanoa. Elisen ja Luoman oli aika kohdata, mutta tilanne ja tapaamisen laatu muuttui kertarysäyksellä toiseksi. Ja olen iloinen, että tulin kirjoittaneeksi tällaisenkin version auki tähän julkaisuvaiheeseen. Viimein hieman maistiaista Luomasta. Elise reagoi edellisen luvun tunteissaan. Ja tietysti se jännitys, että osaanko pienin vihjein vinkata asioita magiasta ja muusta, joita en halua toitottaa lukijalle heti päin naamaa, vaan toivon antavani ajateltavaa.

Luku tuntuu tiiviiltä (jälleen), joten uudelleenkirjoituksessa epäilen, että materiaali kasvaisi vielä kokoa. Tällä editoinnilla kuitenkin kelpaa tällaisenaan.

VARJOARVET
Suunnitelmien kesken iski jotenkin kauhean suuri järkytys. Onko tämä mysteeriksi aivan liian tylsä? Toki seikkailaan sillä uhkaavimmalla osa-alueella, missä ihmishenkiä on vaarassa ja niitä uhrejakin jo löytyy, mutta tunne tulee, kun itse käy niin tarkkaan läpi suunnitelmaa, jonka yrittää tuntea läpikotaisin. Itselle juonen kohdat alkavat siis ehkä olla liian itsestäänselviä, lukijalle toivoisin, että eivät?

Tunteen lievittämiseksi aion vielä palata kertaamaan mysteerigenreen liittyviä pointteja, jotka olisi hyvä saada tekstiin pitämään tyyli eheänä. Tämä on minulle niin vieras osa-alue, luen näitä vähäisesti.


Tänään aion vielä ehtiä lueskella, vuorossa vähän aikaa sitten aloitettu Humiseva harju. Viimeisin lukukerta yli kymmenen vuoden takaa. Josko mielipiteeni tästä muuttuisi.
~Laris

019 Toukokuu | 12.5.2022

height=
(Kuva: Ashwin Alok palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 20. luku julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Aikataulutusta
Tällä kertaa taas viikkopäivitys ihan paikallaan vakipäivänä torstaina. Tarkoitus on päivittää viikkopäikät vielä toukokuussa kaksi kertaa, jonka jälkeen kesäksi siirrytään kuukausipäivityksiin. En vielä nimeä kuukausipäikän tarkkaa päivää, mutta oma toiveeni olisi, että jossakin puolivälin tienoilla saisin päivitykset julki. Syksyn osalta en vielä ole varma, mutta katsotaan syyskuusta alkaen sitten, palataanko viikkopäivityksiin vai mikä rytmi silloin otetaan.

PAKKASLAULU
Luvun editointi oli mieluisaa, sillä olen odottanut tätä vaihetta tarinassa todella paljon. Lyhensin tapahtumia kuitenkin valtavasti, sillä luonnokseni oli jotenkin venyvä ja vanuva joka suuntaan toistaen liiaksi asioita. Siten tämä luku mukailee ehkä paremmin alkulukujen tyyliä tiiviillä otteellaan. Luvun lopun kirjoitin kokonaan uusiksi, sillä lukujaotteluun tuli tältä osin yksi ylimääräinen luku lisää.

Sitten ihan lyhyesti juonipaljastuksia luvusta 20, joten skippaa tämä kappale, jos et halua lukea. Elise on odottanut Saagan tapaamista, tavoitellut sitä tietämättä edes kunnolla jatkosuunnitelmia ja nyt epäonnistuminen tuntuu iskevän suoraan päin. Elise ei osannut odottaa Saagan reaktiota ja toisaalta ei saa itsestään irti tarpeeksi, vähän shokissa kun on. Nämä tunteet ajavat Elisen toimintaa seuraavassa luvussa.


Suunnittelin hieman niin, että kesän aikana julkaisin vielä Pakkaslaulun lukuja, jos mahdollista, sekä aloittaisin Varjoarpien aktiivisen kirjoittamisen eteenpäin. Toivoin hurjasti, että Trust olisi ollut vielä lähempänä loppua (ellei jo valmis!), mutta ihan siihen ei kevään aikana vielä ehditty. En haluaisi pistää hommaa kesäksi jäihin, mutta mutta... Tarina vaatii monia työtunteja, enkä haluaisi hylätä kaikkea muuta vain tämän edistämiseksi.

Näillä eväillä siis eteenpäin. Mukavia lukuhetkiä! Toivotaan kesäisiä kelejä koittavaksi pian.
~Laris

018 Toukokuu | 7.5.2022

height=
(Kuva: monstera palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Trust3 → 24. luku julkaistu
Rakkausteoreema → 25.luku julkaistu
• 1 uusi Runo
• Kirjoituskuulumisia

Viikkopäivitys viime hetkillä
Annoin periksi houkutukselle ja raapustelin niitä tekstejä, joihin iski yllättävä inspiraation puuska. Nyt sitä jotakin vielä tuntematonta tarinanpätkää on yhdeksän liuskaa, joten oli tarkoitus, että pakotan itseni siirtymään muihin tekstitöihin. Elämä keksikin sitten niin monta mukavaa uutista putkeen, että huomio onkin tällä viikolla ollut aivan muissa asioissa. Mutta ei haittaa yhtään, oli niin mukavia juttuja, että näiden takia kirjoittelut voivat hetkeksi jäädä odottamaan. :)

TRUST3
Tartuin loppuviikosta vielä Trustiin ja siksipä tässä päivityksessä uusi luku. Naurahdin itsekseni, kun tajusin hahmotelleeni seuraavan kolmen luvun nimet valmiiksi. Lukujen nimet ovat yleensä viimeinen asia mitä teen ja joskus siinäkin menee aivan tuskaisen pitkään. Tällä erää nimien asettelu tiesi sitä, että olen saanut yhden pätkän luonnostekstiä taas valmiiksi ja siitä sopi olla tyytyväinen.

Mitäpä osaisin sanoa tästä luvusta... Hain pitkään nopeampaa tempoa ja kuitenkin nämäkin tapahtuvat vaativat minulta paikkaansa. Yritän saada hahmojen sisäisiä muutoksia näkymään kahdella tapaa, tässä niistä nyt yhtä.

RAKKAUSTEOREEMA
Viimein luku 25. Kamala sanoa, mutta kirjoitin lopun kolmeen kertaan. Ensin arkailin, sitten vedin vähän reippammalla tahdilla version, joka tuntui lopulta siltä kuin hahmot olisivat rajusti ooc, ja sitten viimein versio asettui jotenkin kumman helposti muutamilla muutoksilla oikeaksi. Lupasin söpöilyä ja kahteen päähahmoon keskittymistä, joten tässä Viveca ja Julian viimein kahden, ilman keskeytyksiä.


Nyt ansaitsen mielestäni kakkua, sen verran paljon on ollut puuhaa tällä viikolla ja kirjoitusten osalta iso urakka tuli tehtyä lyhyessä ajassa tahmeasti kulkeneen alun jälkeen. Pitää ehkä odotella kakkua sunnuntaille, kotileipurini ovat ahkerana luvanneet jotakin mulle taikoa. ♥
~Laris

017 Huhtikuu | 29.4.2022

height=
(Kuva: cottonbro palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 19. luku julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Hauskaa vappua!
Olen antanut aikatauluilleni niin vähän huomiota, että tässä sitä taas ollaan, hommista jäljessä. On kyllä ollut niin mukavat ulkoilukelit ja kevään etenemisen myötä taas niin paljon puuhaa, että eipä vähäisellä vapaa-ajalla ole sitten kirjoituspuuhiin sitä tahtia ehtinytkään. Ja mitä sillä vähällä ajalle tekisi mieli kirjoittaa... Olen haaveillut taas yksittäisistä novelleista, jotka tosin eivät koskaan tule ihan kokonaisiksi, vaan saavat vain jonkin yksittäisen kohtauksen, jos ryhdyn niitä kirjoittamaan. Ei edistä oikein niitä projekteja, joita tahtoisin valmiiksi.

TRUST3
Apua, tämä vaihe on tahmeaa. Nämä loppuvaiheet jotenkin aina ovat. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja tahti hidastuu, kun muokkaan liian paljon. En ole tyytyväinen tämän hetken tulokseen vielä tässä vaiheessa. Siksi julkaisu edelleen siirtyy.

PAKKASLAULU
Panttasin uutta lukua haaveinani saada Trust edistymään ensin, mutta tällä kertaa muokkailin luvun loput kuntoon. Jätin pois ja uudelleenkirjoitin dialogia, joka tuntui vaikealta saada oikeaksi. Päädyn miettimään aina moneen kertaan, sanotaanko oikeita asioita, kirjoitanko puhetta tarpeeksi auki. Ja sitten kuitenkin pelkään, että selitän liikaa, aliarvioin lukijan ja teen toistoja. Ehkä tällaisesta ristiriidasta ei vain ole irtipääsyä, vaan tämä dialogipuoli on minulle aina tasapainoilua vaikeiden valintojen välillä.

YLEISESTI
Miksi kesken olevien projektien muuttuessa hitaiksi alkavat ihan turhat kirjoitusideat sujua? Kirjoittelin jokin ilta sitten kolme liuskaa aivan muuta aihetta kuin pitäisi työstää, ja vieläkin houkuttaisi jatkaa.


Jos kirjoittaminen on nyt hidasta (tai kirjoitan ihan vääriä tekstejä), niin lukuhommat jatkuvat sujuvina. Luettavana viime aikoina ollut muutama säeromaani. Lisäksi sain viimein tartuttua Antti Holman Kaikki elämästä(ni), on pitänyt aloittaa se jo tuhat kertaa aiemmin.
~Laris

016 Huhtikuu | 21.4.2022

height=
(Kuva: Oleg Magni palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
• uusi Novelli → Mitä toivoisit?
• 1 uusi Runo
• Kirjoituskuulumisia

Aurinkoista kevättä
Pääsiäinen kului vähemmän kirjoittamisen merkeissä ja enemmän muissa puuhissa, vaikka olin ajatellut raapustella enemmän. Olen jäljessä aikataulustani, mutta ajattelin ottaa rennosti, kun ulkonakin on ollut niin lämmintä ja aurinkoista.

Tässä päivityksessä kuitenkin 1 novelli ja 1 runo.

TRUST3
Luvusta 24 on valmiina noin 60%, loput ovat vielä luonnospätkinä vailla yhtenäisyyttä. Luonnosmateriaali ei tunnu riittävän viimeisten lukujen osalta, paljoa ei enää ole tarkoitus olla jäljellä. Olen kirjoittanut joistakin kohdista hyvin yksityiskohtaisesti ja ajankulu tarinan sisällä hidastuu, joten otin muutamia kohtauksia uusiksi ajatuksella, että ajassa harpattiin edes joitakin tunteja eteenpäin. Huomaan tämän jäävän liian helposti tavaksi. Kerronan kannalta olisi kuitenkin hyvä edetä myös ajassa, ei pelkästään tapahtumissa, kun kyse on pidemmän aikavälin tapahtumista. Toki Trust on nyt niillä kohdillaan, että tapahtumat asettuvan muutamien päivien sisään hyvin nopeatempoisesti.

Olen kiinnittänyt viime aikoina erityistä huomiota Cecilieen, joka on joutunut kasvamaan ja ottamaan vastuuta trilogian aikana. Yritän kaivella hänestä esiin myös vielä sen viimeisen kirjan aikana esiin tulevan kasvun tai omanlaisensa roolin löytämisen, jota olen hänelle aina toivonut.

RAKKAUSTEOREEMA
Anteeksi edellisen luvun lopulla aiheuttamani sydänkohtaukset. :D Seuraavassa luvussa on ainakin valmiin luonnoksen perusteella niitä odotettuja hetkiä Vivecan ja Julianin välillä, joten toivottavasti se vastaa romantiikannälkään. Luvun loppu on vielä hieman auki, oikeaa kohtaa on tällä kertaa vaikeampi määrittää.


Kiitos jälleen viesteistä. Palataan taas ensi viikolla.
~Laris

015 Huhtikuu | 14.4.2022

height=
(Kuva: Judit Peter palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Rakkausteoreema → 24. luku julkaistu
• 1 uusi Runo
• Kirjoituskuulumisia

Luonnoksia
Tällä kertaa ei päivityksessä pääprojekteja, mutta ajattelin kuulumisissa esitellä työskentelyäni Varjoarvista ottamallani esimerkillä. Pätkä on tosi pieni, mutta valaisee jo vähän kirjoitustapojani. Haluaisin kovasti julkaista myös hauskan parhaat kirjoitusvirheet -osion, sillä keräsin aikanani kaikki parhaat kohdat ylös. Koneen vaihtuessa noin vuosi sitten kuitenkin onnistuin jättämään tiedoston siirtämättä ja nyt pitää vähän pähkiä, muistanko puoliakaan niistä hulvattomista jutuista. Ehkä niitä siis joku kerta.

VARJOARVET
Ajattelin julkaista näytille pari erilaista pätkää tekstistä. Kyseessä on vertailu ensimmäisen luonnoksen ja muutaman editointikerran versioista. Vaikka yleensä yritän kirjoittaa ensin kaiken auki ja editoida vasta sitten, en tämän tarinan kanssa vielä ole päässyt lentoon ja siksi ekoja lukuja on tullut kirjoitettua monta kertaa uusiksi. Tässä siis hieman vertailua.

Alkuluonnos ennen kuin Varjoarvet oli saanut nykyistä juonirakennetta:
"Sade piiskasi hameita ja tummia matkaviittoja, kun pysähdyimme odottamaan raitiovaunun kolistelevan ohitsemme. Kuljimme sisareni kanssa niin lähekkäin kuin sateenvarjojen kanssa pystyimme, pidimme vauhdin ripeänä ja yritimme olla katselematta turhia ympärillemme. Ylitimme kadun ja aukion, jolta suuntasimme kohti ikivanhaa kivisiltaa. Uskaltauduin vilkaisemaan alas, missä joen vesi ryöppysi eteenpäin ruskeana kuohuna. Huomioni oli yhä inhottavassa näyssä, kun askeleeni osui kuoppaan ja loiskautti vettä ympärilleni. Kosteus imeytyi sukkahousuihin, vaikka varsikengän pitivätkin vettä. Puristin tiukemmin sateenvarjoani ja värähdin inhosta. Sisareni ei sanonut mitään, mutta näin hänen nostelevan helmojaan, kun pysähdyimme sillan päähän."

2. luonnos:
"Sade piiskasi selkääni, kun pysähdyin risteykseen ja odotin raitiovaunun kolistelevan ohitse. Värähdin askeleen laskeutuessa syvään lätäkköön, josta vesi roiskahti housujen puntteihin asti, vaikka pitkävartiset kengät pitivätkin vettä. Puristin mustaa sateenvarjoani tiukemmin ja vilkaisin vielä molempiin suuntiin, ennen kuin ylitin tien."

Editoitu versio
"Sade piiskasi selkääni, kun pysähdyin odottamaan raitiovaunua, joka kolisteli ohitse. Jalkani upposi lätäkköön niin vauhdikkaasti, että kura roiskui puntteihin ja kylmyys valui inhottavasti saapikkaan varresta sisään. Puristin tiukemmin surkean pientä sateenvarjoani ja vilkaisin vielä molempiin suuntiin ennen kuin ylitin tien."

Arka paikka näyttää luonnoksia, yleensä en tykkää niitä tuoda julki. Tämä kuitenkin kuvaa mielestäni hyvin tektien elämistä. Koko tilanne on tekstissä muuttunut alkuluonnoksesta jo ekaan oikeaan versioon, jossa tiesin kirjoittavani tarinaa, en vain mieleen tullutta kohtausta. Vaatteet ovat toiset, ensimmäisessä tilanteessa sisar Marleenin mukana. Paljon karsiutuu pois, hiotumpi versio yksinkertaistuu.

Molemmissa ns. oikeissa työversioissa on itseasiassa hyvää, tavallaan vielä näistä kahdesta voisi yhdistää jotakin uutta. Myöhemmässä versiossa lauseet tuntuvat omaan korvaan helpommilta lukea. Toisessa luonnoksessa toistuu mielestäni liikaa sama muoto: värähdin, puristin, vilkaisin. Viimeisessä tykkään myös enemmän kuvauksesta "surkea sateenvarjo". Maalaa tilannetta eri tavalla kuin pelkkä väri.

Työ jatkuu. Yritän päästä tuottamaan Varjoarpien luonnosta niinä hetkinä, kun pääprojektit eivät ole akuutisti työn alla.


Pääsiäisenä lukulistallani on Punaisen luostarin kronikoita, mutta ajattelin tämän viikkoisen taukoilun jälkeen palata myös Trustin ja Pakkaslaulun kirjoittamisen pariin, sillä työtä on edessä. Kevään osalta lähestytään vähitellen loppua ja on aika päättää kesän julkaisuaikataulusta.
~Laris

014 Huhtikuu | 8.4.2022

height=
(Kuva: RODNAE Productions palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 18. luku julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Editointileikkuri työssään
Voi kökkö tätä lumimyräkkää, kun ehdin jo iloita kuivista kaduista. Jos jotain hyvää, niin Pakkaslaulun kirjoitustunnelma ainakin säilyy, kun tuuli ulvoo ikkunan takana iltaisin.

PAKKASLAULU
Pohdinta sisältää spoilereita uusimmasta luvusta. Jälleen huomasin yhdisteleväni alun perin kahden eri luvun elementit, sillä vaikka Ingridin tutkimuksista saisikin pitkälti kokonaisen luvun kokoon, päädyin editointileikkurissa vetämään kaikenlaista tästä hommasta sivuun... Ja kirjoittamaan kohtauksen auki toisin. En vielä ole ihan varma, oliko ratkaisu oikea. Yritin keventää muutoin edessä olevaa dialogipainotteisuutta ja pitää yhtenäisenä kerronnan. Olin nimittäin kirjoittanut Ingridin ajatuksia useamman kappaleen verran siltä varuilta, että luvun tapahtumia olisi tutkailtavissa hänen kauttaan, mutta kyse olisi ollut niin yksittäisestä jutusta, että päätin jättää sen pois.

Elisen touhuja on kyllä mukava editoida, kun valmista tekstiä on jonkinlaisessa muodossa tähän asti riittänyt.

RAKKAUSTEOREEMA
Huh, tämän kanssa onkin ollut viime hetket hauskaa. Olen muotoillut lukuja 24 ja 25 leikitellyt romanssijutuilla ja pyöritellyt valtavasti enemmän kaikenlaisia kohtauksia päässäni kuin mitä lopputulokseen oikeasti ikinä tulee mahtumaan. Ehkä hyvä, jos onnistun karsimaan ja pitämään yllä vielä jonkinlaista juonenlankaa, vaikka alkuperäisessä suunnitelmassa sillä ei niin väliä ollutkaan. Oli tarkoitus tehdä semmoista söpöilyä, että lukiessa sydän tykyttää, mutta tähän tekstiin on päätynyt mukaan niin paljon monimuotoisempia juttuja, etten olisi ikinä uskonut.


Ensiviikolla viettelen vähän pääsiäislomaa kirjoitusrintamalla, mutta yritän torstaiksi väkerrellä jotain pienempää luettavaa ja ainakin kuulumisia sen osalta, mitä tekstien työstössä on meneillään.
~Laris

013 Maaliskuu | 31.3.2022

height=
(Kuva: imustbedead palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Trust3 → 23. luku julkaistu
Rakkausteoreema → 23. luku julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Rankka viikko
Olen tämän viikon osalta aivan poikki, mutta onneksi edessä on pian viikonloppu. Tekstien suunnittelu on tällä viikolla vienyt enemmän kuin varsinainen kirjoitustyö. On helppo unohtua pyörittelemään vasta suunnitelma-asteella olevia tarinoita tai lukuja, etsiä tietoa ja tehdä listoja. Oikeasti pitäisi vain avata dokumentti auki ja pistää sormet laulamaan näppäimistöllä. Sielun kevyt kosketus -tarinan kanssa teinkin aikanaan monta kertaa niin, että suljin kirjoitusajaksi kaiken muun ulkopuolelle, jotta työ ei vain häiriintyisi ja saisin tekstiä eteenpäin. Olisi ehkä aika tehdä sitä taas.

TRUST3
Pohdinnat spoilaavat lukua 23. Ei luvuista suosikkini, koska kohtauksineen tähän on vaikea saada vauhtia, vaikka kyseessä on tavallaan toimintaluku. Haastavaa. Alkuosan kirjoitin useampaan eri versioon ja dialogia oli hurjasti enemmän, ennen kuin päädyin karsimaan sitä.

Sitten vielä yllätyselementti, jonka ei kuitenkaan pitänyt olla totaalinen yllätys, vaan sopivilla vihjeillä höystetty. Uudelleenkirjoituskerralla nämä ehkä saisi tuotua selkeämmiksi. Tuleva luku 24 on vielä täysi luonnospätkien ketju vailla selkeää luvun loppua ja luulen sen vaikuttaneen myös tähän lukuun.

RAKKAUSTEOREEMA
Jos Trustin luvun lopputulos ei itseä niin suuresti saanut hurraamaan, niin Rakkausteoreeman 23. luvun kirjoittamisesta pidin todella paljon. Olen odotellut, että pääsen näyttämään Julianissa tapahtuneen muutoksen ja hänen vahvempia tuntemuksiaan, mitä hän on aika pitkään piilotellut asiallisen operoolin taakse. Viveca-parka on tässä vaiheessa kyllä vielä aika pyörällä päästään, mutta aikoo ottaa jälleen ohjat käsiinsä.

VARJOARVET
Harmittaa edetä niin hitaasti, mutta samaan aikaan tiedän pääprojektien tavoitteet ja annan Varjoarpien muhia. En ole ehtinyt kirjoitalla hahmotaustoja uudella tavalla, mikä harmittaa, mutta ehkä jos lueskelen ne vielä kerran, tykästyn tähän versioon ja saan lisättyä sinne juonen tarvitsemat yksityiskohdat.


Tämän verran tällä kertaa. Tuorein kirjapino kahlattu läpi fantasian osalta ja siirrytty utopiaan. Tällä hetkellä luettavana Siiri Enorannan Maailman tyttäret.
~Laris

012 Maaliskuu | 24.3.2022

height=
(Kuva: Balazs Kiss palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 17. luku julkaistu
Rakkausteoreema → extraluku [JULIAN] julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Kevätaurinko lämmittää
Selvisin flunssasta ja lukufiilis jäi päälle. Hain tällä kertaa kirjastosta kunnon satsin fantasiaa, johon uppoutua iltalukemisiksi.

PAKKASLAULU
Verrattuna muihin lukuihin, tämä tuli editoitua tavallista rivakammassa tahdissa. Tapahtumien järjestys on kyllä tarinan alkuperäiseen luonnokseen verraten heittänyt täyden kärrynpyörän ja muodostanut uuden järkevämmän tapahtumaketjun. Seuraavan luvun tapahtumat olivat alun perin tulossa vasta 5-6 luvun kuluttua.

Pidän Elisestä tässä luvussa jotenkin erityisesti. Hän pohtii ja suunnittelee jatkuvasti mielessään, vaikka kaikkia ajatuksia ei kerronnan tasolla kirjoitetakaan ylös ja toivon, että se välittyisi tarinasta tarpeeksi hyvin lukijalle. Lisäksi Elise sai nyt ensimmäisen kerran Solariassa jotakin konkreettista, josta lähteä työstämään suunnitelmaansa tavoittaa Saaga.

VARJOARVET
Tällä viikolla ei mainittavaa edistystä. Hahmot ovat kyllä paljon mielessäni tällä hetkellä, kun pohdin heidän taustojaan.


Työ jatkuu Trustin parissa, mutta katsotaan ennättääkö luku vielä ensi viikolle, vaikka kuinka haluaisin saada valmista torstaihin mennessä. Mielelläni kuulen, millaisia fiiliksiä lukijanäkökulmasta on herännyt Trustin ja Pakkaslaulun osalta tässä vaiheessa. Aurinkoisia kevättalven päiviä jokaiselle!
~Laris

011 Maaliskuu | 17.3.2022

height=
(Kuva: Ylanite Koppens palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Trust3 → 22. luku julkaistu
• 1 uusi Runo
• Kirjoituskuulumisia

Pienin askelin
Olen tällä hetkellä flunssan kourissa ja yritän selvitä päivästä toiseen. Kirjoittaminen ei ole kauheasti napannut, mutta luku-urakka lähti hyvin käyntiin. Eilen sain jo hieman otetta tekstien teosta ja täydensin Trustin tulevia lukuja yksityiskohdilla, joita olin pyöritellyt mielessäni jonkin aikaa. Alla tarkemmin ajatuksia kirjoitustyöstä.

TRUST3
Pohdinta sisältää spoilereita uusimmasta luvusta. Luku 22 on ollut täynnä vaikeuksia, koska lukujen 23-24 työstö on yhä kesken ja niiden vaikutus tähän lukuun on niin vahva, että pelkään jotain jäävän välistä. Ensimmäisenä kirjoitin aikanaan Olivian ja Cecilien välisen hetken ottelukentällä, joka on yksi askel kohti sen kiukun purkamista, mitä Cecilie on pitkään sisällään kantanut. Vasta sen osion jälkeen syntyivät Sonyan pätkä ja Bladen & sotilaiden jäljitystyö. Kirjoittelin pieniä pätkiä kerrallaan ja editoin vielä pienemmissä osin, mikä tuntui vaikuttavan työhön todella paljon.

Olivian sanat ("anteeksi, ettemme puhuneet") olivat minulla jo muistaakseni edellisen luvun kohdilla dialogissa, mutta ne löysivät lopulta paikkansa vasta tästä luvusta. Kohtaus oli myös suosikkini kirjoittaa näistä tämän luvun kohdista.

VARJOARVET
Huomaan hahmottelevani tarinaan uusia elementtejä ymmärtääkseni Marleenia paremmin. Samalla pelkään sysääväni alkuperäisen idean jonnekin fantasian puolelle, se kun ei ollut alkuperäinen genre tälle suunnitelmalle. Paljon sellaista sisäistä työstöä, joka ei tule vielä mihinkään näkyväksi. Muistiinpanoja pitäisi kirjoittaa taas enemmän, mutta flunssaisena se on jäänyt.

Haluaisin kirjoittaa Marleenin perhesuhteet myös uusiksi. Niistä olisi tullut parikin hyvää sivujuonta ja nyt houkuttaa pistää pakka taas sekaisin.


Kiitos jälleen viesteistä! Teen parhaani Trustin ja Pakkaslaulun jatkojen kanssa tulevina viikkoina.
~Laris010 Maaliskuu | 10.3.2022

height=
(Kuva: Simon Berger palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 16. luku julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Kirjaurakkaa kevääseen
Terveisiä lomaviikolta. Lumentulo riittäisi jo, kevättä täällä jo kaivataan. Kirjoitushommien parissa ei ole kauheasti tullut vietettyä aikaa, mutta onnistuin lainaamaan kirjastosta valtavan pinon luettavaa. Yritän edetä vähän iltalukemisina joka päivä.

Tällä hetkellä luvussa Acevedon Kaikilla mausteilla (tykkään), hylkäsin jo Simukan Punainen kuin veri (Tämä oli ihan voi ei... En taida olla kohderyhmää, päähenkilössä en saa kiinni motiiveista enkä miksi hän on niin hemmetin kyvykäs kaikessa). Vuoroaan odottavat mm. Rantakahvila ja Bechi.

TRUST3
Ei vielä lukua 22, sillä työ lukujen 23-24 osalta on kesken, enkä halua päästää lukua vielä ulos, mikäli myöhempiin kohtauksiin on tulossa muutoksia. Nämä viimeisen kolmanneksen kohdat ovat minulle aina vaikeita ja aikaa eniten vieviä. Olen kirjoittanut monta pätkää, jotka päädyin kuitenkin editoimaan pois kokonaisuudesta... Siksi välillä tuntuu, että eihän tässä pääse ollenkaan eteenpäin.

En osaa nimetä tarkkaan, mitä tekee tästä kohdasta aina niin hankalan. Monissa teksteissäni on tässä kohtaa tarkoitus olla paljon toimintaa, nopeatempoisia asioita ja tapahtumien on tarkoitus harpata eteenpäin joka hetki. Ehkä siksi mietin niin paljon erilaisten kohtausten merkitystä, voinko hidastaa, onko tämä ylimääräistä ja epäolennaista kokonaisuuden kannalta ja niin edelleen. Mukana on aina pelko siitä, että lopputulos ei näytä ja kuulosta siltä, millaiseksi olen sen hahmotellut.

Matka ekasta luonnoksesta siihen loogisen tuntuiseen lopputulokseen on aika monivaiheinen.

VARJOARVET
Koska tällä viikolla kaikki on taas ollut haastavaa, niin piti ottaa tämän kanssa mietintään vaihteeksi jotakin helppoa. Kokosin inspiraatiotaulua kirjaan sopivista aiheista ja lähinnä haaveilin eri kohtausten ideoista. Paljon dark academia fiboja ja vanhaa Edinburghia.Lukemisen ohessa teen parhaani Trustin suhteen, että pääsen julkaisemaan seuraavan luvun pian.
~Laris009 Maaliskuu | 3.3.2022

height=
(Kuva: K Zoltan palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 15. luku julkaistu
Rakkausteoreema → 22. luku
• Kirjoituskuulumisia

Pysähdys
Täytyy sanoa, että kirjoittaminen pysähtyi viime torstain jälkeen aikalailla kokonaan. Editoin sen edestä. Lahjoitin Unicefille, taidan tehdä toisen lahjoituksen vielä toiselle järjestölle, koska se on minulle mahdollista. Yritän jatkaa arjen töitä ja kirjoittamista.

PAKKASLAULU
Spoilereita luvusta 15. Apua, tämäkin tuntuu väliluvulta, vaikka merkitykseltään tärkeä. Sekä magian näkeminen (Elisen suunnitelmat) että vähitellen magian ymmärtäminen (suhtautumisen muutos pelosta kohti jotain muuta) ovat tärkeitä, Emelin puheeseen saa myös ujutettua tärkeitä asioita mukaan. Päätin aikanaan, että luvut pysyvät lyhyinä, usein yhden kohtauksen pätkinä, jonka toivoin sopivan nettijulkaisuun. Kipuilen kuitenkin rytmityksen kanssa.

RAKKAUSTEOREEMA
Fiksasin lukua 22 edestakaisin. Perusraamit olin jo aiemmin tehnyt, mutta jotenkin tämä eli eri kirjoituskerroilla omaa elämäänsä ja sain Vivecan ja Julianin yhteiselle ajalle erilaisia loppuja. Jokaista en edes kirjoittanut, vaikka vaihtoehtoja mietinkin, ja oli pakko kirjoittaa joitakin kohtia Julianin näkökulmasta. Vaikka kirja muutoin on pelkästään Vivecan näkökulmaa, pakko yrittää päästä itse sisälle Julianin ajatuksiin ja taustatapahtumiin kirjoittamalla niitä auki.

Jäi olo, että kiusaan lukijaa. Samaan aikaan etenen kohtalaisen hyvin sitä alkuperäistä ideaa pitkin.

VARJOARVET
Hahmottelin tarinaa jakamalla näkökulman kahtia Marleenin ja Nialin välille. Tuskailen, etten halua kirjoittaa tekstiä niin. Olen kuitenkin testaillut jo Marleenin näkökulmat sekä 1. että 3. persoonassa, ja näen molemmissa tarinankerronnan kannalta huonoja puolia. Lukijan pitää ehkä päästä tietämään enemmän kuin Marleen tai sitten suunnitelmaan pitää saada enemmän asioita, jotka Marleen kokee ja lukija saa sitä kautta tiedoksi. Työ jatkuu.Ensi viikolla lomailua, mutta siitä huolimatta saada jonkinlaisen päivityksen kasaan aikaisempien viikojen tapaan. Palataan siis pian!
~Laris008 Helmikuu | 24.2.2022

height=
(Kuva: Lars Mulder palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Trust3 → 21. luku julkaistu
Rakkausteoreema → 21. luku (viime viikolla)
• Kirjoituskuulumisia

Työtä, työtä
Maailmanpoliittinen tilanne vetää mielen matalaksi tänään. Kirjoituspuolella päätyö kuluneella viikolla on ollut Trust ja kaikki kirjoitustyö on todella tuntunut työltä. Olen saanut lähiaikoina useammin viestejä ja muita huomioita, joilla on ollut todella iso kannustusvaikutus.

TRUST-KIRJAPROJEKTI
Miten paljon aikaa tämä viekään, kun hommaan ryhtyy... Alkuun siis irvistelyä, mutta vauhtiin päästyä näkee ihan tulostakin syntyvän. Paljon tulee vastaan asioita, joita en muistanut vuosien muokkauskierroksilla tehneeni ja iloitsen niistä.

TRUST3
Etenee. Luku 21 oli kirjoittaessa vaikea, vaikka tekstiä tulikin. Päädyin näillä kohdilla jälleen pohtimaan muutamien kohtausten järjestystä ja siksi teksti tuntui hetken aikaa pahasti palapeliltä, jota yritin koota. Toivottavasti olen minimoinut erillisyyttä lopputulokseen tarpeeksi hyvin.

Bladen ja Olivian välisiä kimurantteja juttuja ja romantiikkaa on aina hauskaa kirjoittaa. Näen myös edistyksen näiden kahden välillä koko trilogiaa ajatellen. Alun vetäytymisestä ja asioiden kiertelystä on menty kohti avoimuutta ja asioiden kohtaamista ilman aikomusta paeta, vaikka edistys ei olekaan ollut suoraviivaista, ja opetteluvaiheessa on helposti sorruttu vanhoihin virheisiin.

Luvun 21 viimeistä osiota Bladen ja Olivian välillä ei alun perin ollut suunnitelmissa ollenkaan. Se on tuoreimpana kirjoitettu, vaikka olin jo kirjoittanut pitkälti lukua 22 sisältöineen valmiiksi.

VARJOARVET
Ei edistystä tällä viikolla. Suunnitelma saa muhia mielessä, kun aika ei tällä kertaa tähän riittänyt.


Kiitos jälleen kaikista viesteistä, joita parin viime viikon aikana olen saanut sekä täällä että Wattpadissa. <3
~Laris007 Helmikuu | 17.2.2022

height=
(Kuva: Sami Anas palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 14. luku julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Lukurauhaa
Tälle viikolle suunnitelmat muuttuivat yllättävien uutisten myötä, joten kirjoitusaikaa oli hieman vähemmän. Hurrasin kuitenkin kirjoiteltuani Varjoarvet-tekstiä uudella kulmalla ja luonnostelun tekeminen tuntui hyvältä.

Kaipaan aikaa lukea. Sunnuntain lukurauhan päivä oli hyvä muistutus tälle. Kirjoittamisen ollessa kaikkein mieluisinta jää kirjojen lukeminen jopa hetkittäin tauolle, vaikka olen aina lukenut aika säännöllisesti. (Viimeksi luin Jani Toivolan Rakkaudesta, jonka jälkeen lähes kaikki lukuaika mennyt kirjoitustyön tutkimusmateriaaleja selatessa.)

PAKKASLAULU
Spoilereita, mikäli et ole lukenut uusinta lukua! Luku 14 tuo Elisen viimein Solariaan, ja yritän saada tästä alkamaan tarinan toisen vaiheen. Luonnoksessa on tästä eteenpäin paljon kaikenlaista, mitä NaNossa kirjoitin, mutta tiedän, etten sisällytä lopulliseen kirjaan. Työtä on siis runsaasti sopivan kokonaisuuden kasaamisessa ja siinä, että jätän rönsyilyt pois. Tuntuu nyt oikealta ratkaisulta, että aiemmin muutama hahmo jäi pois ja pääsen (toivottavasti) paremmin tuomaan esimerkiksi Emelin omaan pieneen osaansa tätä tarinaa. Eliselle hän on vähän enemmän vertainen kuin Marras tai Ingrid, mikä mahdollistaa erilaista kanssakäymistä.

VARJOARVET
Aloitin uudella näkökulmalla, johon sain ideaa viime viikolla ja kun intoa oli, annoin luonnostekstiä tulla. Tuntui hyvältä. Huomaan takertuvani alkuun tällä hetkellä todella paljon, mikä vie huomiota varsinaiselta luonnostelutyöltä. Pitäisi antaa tulla enemmänkin, tuottaa tekstiä ja erilaisia kohtauksia vapaammin ja kritiikittä.


Huomasin aloittavani uudelleen TBR-listan tekoa, vaikka kerran jo yhden listan kävin kutakuinkin läpi ja loput jätin suosiolla lukematta. Jos taas vähän paremmin muistaisi, mihin kaikkeen on halunnut seuraavaksi tarttua. Mitä just sulla on seuraavaksi luettavien listalla?
~Laris006 Helmikuu | 10.2.2022

height=
(Kuva: imustbedead palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Trust3 → 20. luku julkaistu
Pakkaslaulu → 13. luku julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Herkuttelua
Tulevan viikonlopun ja ensi viikon ystävänpäivän kunniaksi luku molemmista, Trustista sekä Pakkaslaulusta. Otin varaslähdön ja tein laskiaispullia. Keväässä on kivaa nämä monet herkkupäivät, kun niin moneen juhlaan/merkkipäivään kuuluu jokin leivos.

TRUST-KIRJAPROJEKTI
Tältä näyttää nyt! Asetukset kohdallaan, nyt lukukohtaisesti eteenpäin. :)
height=

TRUST 3
Tarinassa on herkät paikat käsillä ja yritän saada toimintapainotteisten tulevien lukujen erän kunnolliseksi kokonaisuudeksi. Muutaman luvun osalta luonnos on valmis, myöhempien osalta on tuotettava myös tekstiä isot pätkät.

Arkistosta löytyi vanhoja varmuuskopioita, osa päiväämättömiä ja noin kolmen tai neljän vuoden takaa. Versionumero on pysynyt samana, jos juonen tapahtumat ja järjestys ovat samat, eli aika kauan tuota vitosjuonijärjestystä olen näköjään hionut.
height=
VARJOARVET
Projekti on ollut hiljaisempi tällä viikolla Trustin ja Pakkaslaulun etenemisen myötä. Taulukoin juonitapahtumat ja sen parissa on vielä lisää tehtävää. Kirjan maailmassa on vahvasti esillä sekä ihmisten että naogojen valtaa pitävät järjestöt, joista yritän hahmotella jonkinlaista rakennetta ja ymmärtää, mihin päähahmot tarkalleen sijoittuvat. Nialin tarkka paikka turvallisuusosaston asioissa hakee muotoaan, mutta nimitän sitä vielä näin, kun en tiedä, minkä nimen osastolle valitsen.Kirjoitushommissa taas tulevaa viikkoa kohti!
~Laris005 Helmikuu | 3.2.2022

height=
(Kuva: Olya Kobruseva palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 12. luku julkaistu
Rakkausteoreema → 20. luku
• Kirjoituskuulumisia

Talven tunnelmissa
Viikonloppu oli kirjoitusvapaata, mutta viikon alusta olen taas pitänyt illan kirjoitushetkeni. Tarkastelin viime vuoden saldoa Paper Angelsissa tehtyjen julkaisujen osalta ja tämän vuoden tavoitteiden tekeminen niihin pohjaten tuntui vähän hurjalta. Yritän ottaa maltillisemman otteen, vaikka pyrinkin keväällä tähän kivaan viikkopäivitysten tekemiseen niin pitkään kuin ennakolta tehtyä luonnosmateriaalia riittää muokattavaksi. Kevään tekeminen tuntuu suunnitelmissa ainakin vähätöisemmälle kuin syksy ja sitä ennen tehty pohjatyö, joten ehkä tässä on hyvää pohjaa tulevaan.

DATAA
Kevään 2022 suunnitelma Paper Angelsissa:
- Trust 3 saattaminen loppuun (n.10 lukua), vähintäänkin mahdollisimman pitkälle ennen loppuvuoden suunnitelmia.
- Pakkaslaulun lukujen järjestelmällinen editointi ja julkaisu vuoroviikoin
- muut projektit Angelsin ulkopuolella aikataulutettu omalla suunnitelmallaan

Vuonna 2021 tehdyt julkaisut:
- 2 pitkään kesken ollutta kirjaa saatettu loppuun (SKK 2 lukua + ERH 4 lukua)
- Trust 3 julkaistu 17 lukua
- Pakkaslaulua julkaistu 10 lukua
- Wattpad-julkaisua lisätty 16 lukua

PAKKASLAULU
Luku 12 on tuntunut pitkään täyteluvulta ja vähän sellaisena sen aikanaan NaNossa kirjoitinkin. Tykkään luvun tapahtumien ideasta, mutta oli todella hankalaa saada luvun sisällöstä juonen kannalta merkityksellistä ja eteenpäinvievää, kun alkuperäinen luonnos oli lähinnä pysähtymistä hetkeen. Elise tapasi junassa uusia ihmisiä ja esittelin yhden pulmatilanteen, mutta päädyin poistamaan kyseiset kohtaukset.

Teinkin luvulle sitten isoja muutoksia ja yhdistin kaksi eri lukua yhteen. Vähäinen dialogi tuli kirjoitettua moneen kertaan uudelleen ja sisällytin tähän hetkeen hieman magian luonteen pohtimista. Pikkuhiljaa tarinan ensimmäinen vaihe pitäisi olla pulkassa ja siirtyä vaiheeseen kaksi.

NAOGAT = VARJOARVET
Viimein tällä projektilla on työnimi. Yritin etsiä nimeä vähän toimeliaammin, koska projektista kertominen on silloin helpompaa. Muutoin tämä olisi varmaan ollut seuraavatkin puoli vuotta pelkkä naoga.

Etsin yhä Marleenin ääntä. Sen sijaan aloin pohtia toisen päähenkilön Nialin näkökulmaa ja sain vahvistusta juoneen sitä kautta. Kirjoitin juonen auki Nialin näkövinkkelistä, jonka jälkeen jäin vähän ihmettelemään, että pitääkö minun sittenkin kertoa koko tarinan hänen kauttaan. Olin niin varma Marleenista aiemmin.

Maailmanrakennus oli myös esillä tällä viikolla. Yleensä tarinan maailman yksityiskohdat ovat aivan liikaa vain pääni sisällä, vaikka kaikki pitäisi muistaa kirjoittaa ylös, että muistaisi ne jännimmätkin yksityiskohdat eikä tarinaan jäisi siltä osin aukkoja. Tätä varten on tehtävä aivan järjetön määrä taustatutkimusta ja siksi mulla olikin pitkään lainassa aineistoa kirjastosta (Onneksi vuoden -67 painoksesta oli tuorekin versio parin vuoden takaa). Yritän tehdä taustatyötä suht paljon ennen kirjoittamista, vaikka aina kesken kirjoitustyön tulee vastaan asioita, mitä pitää tutkia vielä lisää.

Tiivis muistiinpanolista näyttää tällä kertaa tältä, koska Varjoarvet sijoittuu kuvitteelliseen maailmaan. Lista mukautuu minulla aina tarinan mukaan. Jokaisesta maailmasta ei ole oleellista tietää kaikkea. Sisällöltään tekstit näihin aiheisiin ovat muutamasta kappaleesta sivujen pituisiin muistiinpanoihin.
- Ihmiset
- Kirjan olennaiset tapahtumapaikat
- Rakennukset
- Kulkuneuvot
- Maantiede
- Teknologia
- Kieli
- Politiikka / hallinto
- Järjestöt / organisaatiot
- Uskomukset / traditiot
- Vaatteet
- Kulttuurin yksityiskohtia
- Inspiraation lähteet

Seuraavaksi aion edetä juonisuunnitelman kanssa niin, että taulukoin tapahtumat eri hahmojen näkökulmasta nähdäkseni aukkokohdat.


Myräkän myötä on riittänyt lumitöitä. Iltaisin kääriydyn viltin kanssa sohvannurkkaan ja tunnelmoin talvea, vaikka vähän odotan, että tämä jo loppuisi. Viikonloppuna ehkä pulkkailemaan koko perheen voimin.
~Laris004 Tammikuu | 27.1.2022

height=
(Kuva: Suzy Hazelwood palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Trust3 → 19.luku julkaistu
Rakkausteoreema → 19. luku
• Kirjoituskuulumisia

Suunnitelmia
Paljon suunnittelua tekstien kanssa. Listoja, haaveilua ja tunnelmakuvien selaamista. Yritän päästä sinuiksi hieman muuttuneen aikataulun kanssa. Kun syksyllä kirjoitin pääasiassa viitenä tai kuutena päivänä viikossa, nyt vakiokirjoituspäiviä on kolme. Moni aiemmin seurailemani sivu on hiljentynyt, mutta yritän itse olla se aktiivisuus, jota kaipaan, kun tämä nyt tässä kohtaa on mahdollista.

TRUST 3
Lukujen 20-21 työstöä, lyhyt editointi luvulle 19. Muutama lisäys aiempiin lukuihin, käytännössä lause tai kaksi tiettyihin paikkoihin. Mukavaa taas, kun tuntuu, että tämän kanssa työ etenee vauhdikkaasti, kun vain pääsee aloittamaan.

NAOGAT
Pohdin kovasti tekstin ja juonen raakuutta, kun kyseessä on kuitenkin ihan murhamysteerin vakavuusasteella oleva suunnitelma, mutta tiedän haluavani toteuttaa cosy crime-tyyppistä tekstiä. Mikään trilleri ja kovin raaka kuvailu ei istu ajatukseeni tästä, eikä myöskään tunnu oikealta sille kohderyhmälle, jolle haluaisin tämän suunnata. Lällyä ehkä, mutta mysteeri+romanssi yhdistelmänä tämän näen tällä hetkellä.

Pyörittelin tällä viikolla hahmosuunnitelmia uusiksi. Taustalla oli jo syksyllä tehdyt vahvat pohjat, mutta päähenkilö Marleenin ääni tuntuu olevan hukassa. Olen kirjoittanut neljä-viisi luvullista tekstiä ja edellisellä viikolla kokeillut alkua eri suunnitelmalla, mutta silti tuntui, että hän ei kuulosta itseltään.

Niinpä palasin suunnittelupöydälle. Teen yleensä lyhyet täsmäinfot hahmoista ja vasta sen jälkeen kirjoittelen heidän elämästään pidemmin. Tiivistetty perusrunko infosta on kutakuinkin aina samanlainen tekstistä riippumatta:
- nimi
- ikä
- ulkonäkö
- perhesuhteet / ystävät ja muut läheiset
- unelmat
- pelot
- motiivit
- heikkoudet
- luonnekuvaus
- tausta

Näillä alkuun ja kohti halu vs. pelko -pohdintoja. (Miksi millään, mitä juonessa tapahtuu, on hahmolle mitään merkitystä?)


Luin vähän aikaa sitten Ain kirjoittaman Yö on petoja täynnä ja hurmaannuin (Löydät tekstin I Wonderlandista). Salamurhaajia ja toimintaa jännityksellä alusta loppuun asti. Tämä sattui sillä tavoin sopivaan saumaan, että pyörittelin rikosaiheisen tekstini suunnitelmaa ja tämä oli mahtava tilaisuus oppia genrestä, vaikka käännyn enemmän mysteerin puolelle näillä näkymin.

Seuraavaksi otan lukulistalleni ikuisuustavoitteita kirjastosta ja palautan syksyn tutkimusaineistoni, jota olen pitänyt itselläni ihan liian pitkään.

~Laris003 Tammikuu | 20.1.2022

height=
(Kuva: Oleg Magni palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Pakkaslaulu → 11. luku julkaistu
Rakkausteoreema → 18. luku (viime viikolla)
• Kirjoituskuulumisia

Kiireinen viikko
Tällä viikolla vuorossa Pakkaslaulua. En tehnyt luvun eteen tällä kertaa yhtä paljon töitä kuin tavallisesti, sillä aikaa ei juurikaan olisi ollut. Onneksi olin muokannut luonnosta jo muutamaan kertaan ja saanut sen kutakuinkin oikeanlaiseen muotoon ennen tämän viikon työstöä, joten lopputuloksesta ei jäänyt niin huono mieli.

Olen onnistunut tykästymään Elisen ja Marraksen muodostamaan kaksikkoon niin kovin, että muodostan mielessäni tarinaa paljon pidemmälle kuin missä olen asioita vasta työstämässä. On hyvä asia, että nautin hahmoistani, mutta ajatukset meinaavat karata liian pitkälle, kun pitäisi vielä kirjoittaa Pakkaslaulun alkuvaiheista.

Alla kirjoituskuulumisia kuluvalta viikolta pidemmin.

TRUST-KIRJAPROJEKTI
Trustin ensimmäisen kirjan työstö turhauttaa tällä hetkellä kovasti. Syksyllä oli pitkä jakso, jolloin en ehtinyt koskea tiedostoon ja se lannisti kokonaistyöskentelyä pitkäksi aikaa. Koko pitkä teksti on kasassa, mutta ihan jo pelkkää ulkonäöllistä työstöä on valtavasti, puhumattakaan siitä, että pitäisi jälleen kerran lukea tekstiä läpi. Se on kamalaa aloittaa, koska omalle tekstille on niin kriittinen, mutta kun pääsee vauhtiin, saa kyllä työtä tehdyksi pitkät pätkät.

Tällä hetkellä suunnittelemillani asetuksilla teos on karmivat 713 sivua pitkä... Luulen, että pitää vielä harkita kirjan kokoa ja asetuksia, sillä en ole tajunnut tämän olevan ilman koodauksiakin tällainen järkäle.

NAOGAT
Tämä projekti tarvitsee paremman työnimen. Ei vain vielä ole otetta sopivasta nimestä. En ole juurikaan työstänyt suunnitelmaa eteenpäin kuluneen viikon aikana, vaan pyöritellyt alkuasetelmia. Yritin lähteä luomaan scenecardseja (mikäköhän on näille oikea termi suomeksi), mutta onnistuin kirjaamaan ylös vain ne samat kohtaukset, joita olen jo aiemminkin miettinyt. Olisin kaivannut buustia uusiin kohtauksiin, jotta valmis juonirunko saisi vahvaa sisältöä.

Luonnostelin tapahtumat 3 näytöksen rakenteella hyödyntäen mysteerigenren esimerkkirakennetta ja päädyin kutakuinkin seuraavanlaiseen runkoon:
YKSI
1. Koukku (Rikos)
2. Etsivä (päähahmojen esittely)
3. Konflikti
4. Kehittely
KAKSI
5. Ensimmäinen käänne
6. Ennen taitetta (päähahmo reagoi)
7. Taite
8. Taitteen jälkeen (päähahmo toimii aktiivisesti)
KOLME
9. Toinen käänne (vastoinkäyminen)
10. Dark moment
11. Aha-moment
12. Kliimaksi
13. Loppuratkaisu

Nyt pitäisi edetä yksityiskohtiin ja tietää, millaisia erilaisia kohtauksia tämä kokonaisuus tulee sisältämään. Tiedän pätkiä sieltä täältä, jonkin verran alkua, jonka haluan vielä muuttaa ja kokeilla viekö toinen reitti erilaiseen lopputulokseen.Kirjoitushommien ulkopuolella olen istunut keittiöpalaverissa ja raksahommaillut itseni jumiin. Viikonlopuksi onneksi luvassa rentoa tekemistä lauantaiksi.

Rentouttavaa viikonloppua jokaiselle! Jättäkäähän boxiin viestiä, millaista viikonloppua meinaatte viettää.
~Laris002 Tammikuu | 13.1.2022

height=
(Kuva: Lisa Fotios palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
Trust3 → 18.luku julkaistu
• Kirjoituskuulumisia

Vuoden toinen viikkopäivitys
Trust 3 - uusi luku ja alla kirjoituskuulumisia pidemmin halukkaille. Joulukuun äänestyksessä toivottiin viikkopäivitysten jatkoa ja niiden parissa pyritään menemään tämän vuoden ensimmäiset kuukaudet.

Varsinainen blogikirjoittaminen ei tunnu oikealta ratkaisulta, mutta samaan aikaan haluan jakaa fiiliksiä siitä, mitä kirjoitusrintamalla tällä hetkellä teen.

Ajattelin aluksi, että voisin kertoa tarkemmin viime marraskuun NaNossa aloittamani käsikirjoituksen työstöstä, mutta totta puhuen olen antanut kyseisen työn levätä. Nanoilun jälkeen puhti sen osalta on ollut poissa ja on tosissaan harkittava, onko tämä teksti juuri nyt minun juttuni ja luonnos edes kirjoitettavissa, kun kaikki muut työt vetävät paljon enemmän puoleensa. Siksi ajattelin, että voisin kertoa sen sijaan viime kesänä aloittamastani ideasta. Työnimi puuttuu vielä. Olen kutsunut suunnitelmaa epävirallisesti naogaksi, koska nimesin toisen tarinan kansan/ihmisrodun toisen haaran edustajat näin.

Kysessä on mysteeri/romantiikka-genreen osuva romaanin käsikirjoitus, josta kirjoitin viiden luvun luonnoksen viime kesänä parilla istumalla. Muistan silloin pohtineeni hahmoja todella paljon ja tuottaneeni sen, minkä verran tekstiä vain oli tullakseen, jonka jälkeen ajatus on muhinut syksyn verran mielessäni. Olen aloitellut jatkotyöstöä sillä ajatuksella, että tarinaan yllättäen mukaan ilmestynyt mysteerielementti on aivan uudenlaista harjoitusta. En kuluta genreä suurissa määrin, enkä varsinkaan ole kirjoittanut sellaista, joten opittavaa on paljon.

Alun perin ideana oli lähinnä romantiikka ja kahden kansan taisto, mutta tehdessäni uudelleen suunnitelmaa juonirungosta, teksti muuttui murhamysteeriksi ja sivuun jäivät miettimäni uskonnolliset taustat ja valtataistelut, joiden motiivit uupuivat. Juoni sai kyllä paljon selkeämmän kaavan muutoksen myötä.

Tällä hetkellä suunnitelmassa näyttää olevan seuraavia elementtejä:
• romantiikka/mysteeri, hitusen yliluonnollista mukana
• kielletty rakkaus
• enemies to lovers
• kaksi kansaa, ihmiset ja naogat
• kansoja johtavat hallinnot ja äärijärjestöt, politiikkapuoli kipuaa väkisin mukaan tähän tarinaan
• crime fighting duo
• päähenkilö arkistosta keskelle seikkailua

Ja tarinan idean olen tiivistänyt seuraavasti: "Viisi kuollutta ihmistä. Ainoa johtolanka kaikessa elollisessa virtaava Ki-energia, jonka vain naogat kyvyillään tavoittavat. Marleenin tekemä erehdys ajaa hänet yhteistyöhön ihmisten kanssa pelastaakseen sen, mitä kahden kansan välillä vallinneesta hauraasta rauhasta on vielä jäljellä. Syyllinen on löydettävä kaupunkilaisten turvallisuuden takaamiseksi."

Mikäli jatkan talvella ja keväällä tämän parissa, kirjoitan kuulumisia ja kerron, kuinka suunnitelma ja ensimmäinen luonnos etenevät.


Mietin kovasti, miksi uusien tekstien teko kiinnostaa, kun juuri vasta pääsin syksyllä eroon kahdesta pitkästä projektista. Viimeiset puolitoista viikkoa ovat kuitenkin kuluneet pääasiassa julkaistavien lukujen hiomisessa ja vain vähäinen aika naoga-suunnitelman pyörittelyssä, joten olen onnistunut pitämään itseni jotenkin vielä ruodussa.

Huomaan kaipaavani viime vuoden tekstintuottopäiviä, sillä pyhien ja lomailun aikaan vietin reippaasti kirjoitusvapaata ja nyt aloittamani editointi ja keskeneräisten lukujen jatkotyöstö ei nappaa yhtä paljon kuin puhdas uuden tekstin teko. Siinä saisi leikitellä, tehdä virheitä, kirjoittaa vähän mitä sattuu. Se on niin paljon vapaampaa kuin Trustin luvut 20-21, jotka listallani odottavat seuraavaksi.

Millaisia kirjoitus- tai lukemisfiiliksiä sinulla on tämän vuoden alkuun?
~Laris001 Tammikuu | 7.1.2022

height=
(Kuva: Dom J palvelusta Pexels)
LISÄTTY:
• Uusi ulkoasu
• Sisällön järjestely

Onnea uudelle vuodelle!
Uusi vuosi aloitetaan kaikin puolin uusilla asioilla ja uutisilla, joten ensimmäiseksi tämän layoutin pariin. Mikäli sivun ulkoasu tai navigaatio eivät näy oikein, tyhjennä selaimen välimuisti ja lataa sivu uudelleen auki.

Uusi ulkoasu mukautuu näytön koon mukaan erilaiseksi mobiiliin. Työstän vielä tarvittaessa yksityiskohtia kuntoon, jos huomaan muokattavaa kokonaisuutta tarkastellessani. Jos haluat selata mobiilissa tietokoneversiota, vaihda selaimen asetuksista tietokoneversioon. Toivottavasti valinta helpottaa lukumukavuutta mobiilissa.

Viikkopäivitykset olivat toivotuin muoto joulukuun pienessä äänestyksessä, ja olisi mukava jatkaa niiden parissa ainakin talven ja kevättalven ajan. Luvassa on edelleen Trustin ja Pakkaslaulun julkaisua, mutta ajattelin tasoittaa aikaani niiden välillä. Mahdollisesti lukuja siis vuoroviikoin kumpaankin.

Haluan kirjoittaa projekteistani enemmän, joten harkitsen vielä, kuinka paljon höpötyksiäni lisäilen päivitysten yhteydessä. Pikalinkit ja tuoreimmat päivitykset säilyvät tuossa kuitenkin kätevästi näkyvissä ja ilmoittelen päivityksistä myös boxissa.

Vielä muistutuksena: Viikkopäivityksissä on aiemmin lisätty seuraavia: Trust3 (luvut 16-17) sekä Wattpadin puolella Rakkausteoreema (luvut 15-17)
~Laris